ماهی تن گونهای ماهی است که پروتئین زیاد و چربی اندکی دارد. میزان پروتئین موجود در ۱۰۰ گرم گوشت ماهی تن بین ۲۲.۶ الی ۲۶.۲ گرم است، در حالی که میزان چربی موجود در هر۱۰۰ گرم گوشت ماهی تن بین ۰.۲ الی ۲.۷ گرم است. به علاوه، ماهی تن حاوی مواد معدنی، کلسیم، فسفر، آهن، سدیم، ویتامین A (رتینول)، و ویتامینهای B (تیامین، ریبوفلاوین، و نیاسین) است.
ماهی تن
نام انگلیسی: Longtail tuna
نام بومی: ماهی تن، ماهی هوور، سهوا
وزن سایز کوچک: 500 تا 700 گرم
وزن سایز متوسط: 1 تا 2 کیلوگرم
وزن سایز بزرگ: 3 کیلو به بالا
مدل های پاک کردن و میزان دور ریز:
پاک شده:شکافی زیر شکم ماهی ایجاد کرده و محتویات شکم و آبشش آن را خارج می کنیم. پولک ماهی را می زنیم اما سر و دم زده نمی شود.
میزان دور ریز مدل پاک شده: 250 الی 300 گرم
فیله شده: سر و دم ماهی پاک شده را می زنیم.سپس آن را از پهلو و به موازات مهره ها برش می دهیم و استخوان ها را جدا می کنیم
میزان دور ریز مدل فیله شده: 350 الی 400 گرم
قطعه شده:سر و دم ماهی پاک شده را میزنیم و سپس آن را به شکل قطعات مکعبی هم اندازه برش می دهیم.
میزان دور ریز مدل قطعه شده: 350 گرم
استیک شده:سر و دم ماهی پاک شده را زده و آن را بصورت عرضی(یا کتابی) برش می دهیم.
میزان دور ریز مدل استیک شده: 300 الی 400 گرم
روش های پخت:
به دلیل خوشمزگی گوشت ماهی هوور بهترین روش پخت آن و ساده سرخ کردن ماهی است اما می توان به صورت استیک ،کوکو ماهی ، قلیه ماهی و ... استفاده کرد.
ارزش غذایی:
ماهی تن (ماهی هوور) منبع بسیار خوبی از پروتئین ، مواد معدنی نظیر سلنیوم، منیزیم و پتاسیم و همچنین ویتامین گروه ب است . سالمندان، افراد مبتلا به بیماریهای مزمن کلیوی، کسانی که رژیم پسترین(حذف گوشت مرغ و گوشت قرمز) میگیرند و در مناطقی زندگی میکنند که کمتر در معرض نور خورشید قرار دارند، بهتر است بیش از دیگران از این نوع ماهی استفاده کنند.
مهم تر از همه این که، گوشت ماهی تن هم مانند گوشت دیگر انواع ماهی ها ، سرشار از اسیدهای چرب امگا 3 است که مصرف آن مشکلات پوستی و التهابات را کاهش می دهد و سرعت بهبود بیماران قلبی را بالا می برد. اسیدهای چرب امگا 3 به طور کلی نقش پیشگیری کننده از بیماری های مزمنی نظیر بیماری های قلبی- عروقی ، دیابت نوع دوم و برخی از انواع سرطان را دارند.
مشخصات کلی ماهی تن:
گونهای ماهی است که بدنی گرد و دوکی شکل دارد رنگ بدن در پشت آبی تیره تا سیاه ، پهلوها و شکم نقره ای با خالهای بیضوی کشیده و بی رنگ در ردیفهای افقی میباشد.حداکثر طول این آبزی ۱۳۰ سانتیمتر میباشد.
ماهی هوور خیلی سریع شنا میکند و سرعت حرکت آن به ۷۰ کیلومتر بر ساعت میرسد. برخلاف انواع دیگر ماهی که گوشت سفید دارند، ماهی تن گوشت صورتی یا قرمز تیره دارد. علت قرمزی گوشت آنها، میزان زیاد میوگلوبین (پروتئین محتوی آهن قرمز در عضله)، در بافتهای ماهیچه است. گوشت سفت ماهی تن دارای پروتئین و ویتامینهای بسیاری است. بیشتر ماهیان تن در دریاهای مناطق گرمسیری مانند خلیج فارس زندگی میکنند، برخی از انواع بزرگتر ماهی تن میتوانند حرارت بدنشان را با فعالیتهای ماهیچهای بالاتر از دمای آب ببرند. این کار به آنها کمک میکند که بتوانند در آبهای سرد زنده بمانند.
ماهی هوور در خلیج فارس و دریای عمان، اقیانوس هند، دریای شرق و جنوب چین، دریای زرد، دریای اندونزی، دریای مدیترانه، اقیانوس آرام پراکنش دارند. تغذیه آن ها انواع ماهی، سرپایان و سخت پوستان مخصوصا لارو دهان پایان و میگوها میباشد و پراکنش آن در دنیا بیشتر در آبهای اقیانوسی و آب های با عمق بیش از 10 متر می باشد.
صید ماهی تن به وسیله تور گوشگیر، رشته قلاب های طویل، قلاب خزنده و تور گردان پیاله ای امکان پذیر است